ONDERHOUD TIPS

De basis


Het is belangrijk om je schoenen goed te verzorgen zodat het vuil er minder snel intrekt en je het er makkelijker af kan halen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er blijvende vlekken in je schoenen komen of je voeten nat worden. Om het leer langer mooi te houden en niet uit te laten drogen is het ook erg belangrijk om ze goed te verzorgen. Wat onderstaande materialen gemeen hebben is dat je ze allemaal in moet sprayen met een spray tegen water en vuil. Het beste is het om dit te doen direct als je uit de winkel hebt meegenomen en dit iedere 2 a 3 weken te herhalen. Je hebt hiervoor verschillende sprays voor verschillende materialen. Controleer dus wel goed van tevoren of de spray voor jou schoen geschikt is. In onze winkel kan je verschillende sprays en poets vinden. Maak wel altijd eerst je schoenen goed schoon voordat je ze in gaat sprayen. Dit om kringen te voorkomen of dat je sommige vlekken er niet meer uit gaat krijgen. Mocht je toch nog twijfelen over iets of vragen hebben neem dan gerust contact op met ons. Wij helpen je graag met je vragen.
Glad leer


Dit is een vrij sterk leersoort en ook makkelijk schoon te maken. Het ergste vuil kan je eraf borstelen met een borstel of eventueel een doek gebruiken. Dit leersoort is alleen wel vrij gevoelig voor uitdroging dus het is belangrijk hem regelmatig in de smeren met een crème. Als de kleur vervaagd is zijn er eventueel ook kleuren crèmes om de kleur weer opnieuw aan te brengen.
Gevet leer


De naam zegt het eigenlijk al, er zit een vetlaagje vanuit de fabriek al over het leer. Dit zorgt er wel voor dat het leer uit gaat drogen na een tijdje en er barstjes of kleurverschil zou kunnen ontstaan. Je hebt voor dit leer een wax waarmee je hem weer kan invetten. Het is erg belangrijk om dit geregeld te doen zodat het leer soepel blijft. Je kan de wax zien als een bodylotion die je voor je eigen huid gebruikt.
Metallic leer


Dit is leer wat is geverfd met een metallic kleur. Dit ziet er super leuk uit en geeft een leuk effect aan je schoen maar is helaas wel lastiger om te verzorgen. Ga het leer niet met een crème insmeren. Dit kan ervoor zorgen dat het metallic laagje eraf gaat. Dit is natuurlijk niet wat we willen. Mocht het metallic effect eraf gaan en je het toch graag terug wilt halen is er een speciaal middel van Bama wat je dan eventueel kan gebruiken.
Kunstleer/textiel


Als laatste kunstleer en textiel. Doordat dit materiaal vaak van synthetisch materiaal is gemaakt neemt het heel lastig dingen op. Een voordeel is wel dat dit vrij makkelijk schoon te maken is en verder geen onderhoud nodig heeft buiten de bescherming om. Maak de schoenen schoon met een vochtige doek. Wel is het erg belangrijk om het leer goed te beschermen tegen water en vuil met een spray.
Lak leer


Dit leer ziet er super leuk en netjes uit. Het effect van lak leer komt door een speciaal laagje wat over het normale leer is heen geplaatst. Door dit laagje laat de schoen geen water door. Dit betekent natuurlijk niet dat deze schoenen geen verzorging nodig hebben. Het laklaagje kan namelijk uitdrogen. Smeer hem daarom eens in de maand in met een lakcreme. Als er vlekken op komen kan je het schoonmaken met een droge doek of vochtige doek.
Suède/Nubuck


Waarom deze twee materialen bij elkaar staan is omdat het bijna hetzelfde onderhoud nodig heeft. Het zijn hele gevoelige materialen als het aankomt op viezigheid en vlekken. Als er een vlek in komt ga niet met water werken maar gebruik een speciaal suède/nubuck borsteltje waarmee je gemakkelijk de vlekken eruit krijgt. Mocht dit niet het geval zijn heb je speciale schoonmaakmiddelen voor leer die je dan kan gebruiken om echt alles eruit te halen. Pas alleen wel op dat je beide schoenen en de gehele schoen ermee doet en niet maar een gedeelte. Het maakt de schoen namelijk iets lichter. Vraag ook goed na of het middel wat ze je geven ook echt op het materiaal kan. Om de kleur op te halen heb je speciale kleurenherstellers.